Польський ринок СПК відчуває скляний голод

У перші місяці цього року в Польщі скла вироблено більше, ніж в минулому році, але його все ще не вистачає для задоволення поточних потреб переробників. Причина в зростаючому попиті на готову продукцію, збільшення експорту склопакетів і, в той же час, меншому імпорті з-за кордону.

st1

Фото 1: pkt.pl. Флоат-скло для вікон і фасадів

Від виробників вікон майже повсюдно чути, що на ринку спостерігається нестача скла. Але чи правда це? Статистична звітність показує, що в першому триместрі року в Польщі вироблено листового скла на 21% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Якщо цей темп збережеться до грудня, з польських скляних заводів буде відвантажено понад 170 млн кв. метрів флоат-скла, і це буде на 13% більше, ніж у 2020 році.

Звичайно, скло - це не тільки вікна або фасади, це також автомобільна, меблева і фотоелектрична індустрія. Однак, якщо подивитися статистику тільки в контексті склопакетів, то за 4 місяці 2021 року виготовлено на 8% більше однокамерних і на 16% більше двокамерних склопакетів. Переважна більшість з них поглинена віконних і дверних сегментом. Так звідки ж беруться ці проблеми?

Виробничі лінії перевантажені

Пояснення може полягати в помітному збільшенні замовлень на вікна, які вже в березні виросли на двозначні числа, а також в зростаючому експорті вікон з Польщі. В обговореннях з представниками переробників скла переважає думка, що у постійних клієнтів, у яких заявлено попит на весь сезон, немає проблем із замовленими обсягами. Проблеми можуть виникнути у тих, хто зараз розміщує замовлень більше, ніж раніше заявлено.

Є проблеми і у тих, хто взагалі не укладав контрактів, розраховуючи на придбання склопакетів «на ходу» там, де буде дешевше. У зв'язку з щільним графіком відвантажень, вони стикаються з відмовою на виконання таких «нових» замовлень, оскільки у підрядників просто «забиті» лінії, а спека і сезон відпусток не сприяють підвищенню ефективності.

Також відчувається брак багатошарового скла, яка вже була помітна в минулому сезоні. І це не буде стрибкоподібно, тому що з одного боку немає плівки для ламінування, а з іншого боку, це вкладення, які обчислюються місяцями, а не тижнями.

Виробничі можливості відстають від попиту

Дійсно, на початку року були проблеми з флоат-лінією на заводі Saint-Gobain в Домброва-Гурнича, де проводився «гарячий ремонт». Однак офіційні особи компанії заявляють, що все повернулося до норми, і найпізніше до липня від цих потрясінь не залишиться і сліду. Нагадаємо, у вересні 2018 року тут була запущена нова лінія потужністю 900 тонн скла на добу, доповнена в 2020 році лінією Magnetron для нанесення покриттів.

st2Фото 2: Guardian Glass. Новий скляний завод в Ченстохові

Два роки тому подвоїв свої виробничі потужності завод Euroglass в Уязді, додавши лінію ламінування. У вересні минулого року компанія Guardian запустила другу піч продуктивністю 1000 тонн на добу в Ченстохові. Там також є два пристрої для нанесення покриттів і ламінування. Скляна промисловість інвестує в Польщу мільярди злотих, і, тим не менш, настав час, що можна продати на 20-25% більше, ніж реально зробити.

Ціни на скло продовжують рости

Головна дилема - це глобальне зростання попиту на скло і, отже, збільшення його експорту з Польщі та скорочення імпорту в Польщу. Закриття двох заводів в Європі призвело до необхідності поставок на ці ринки, серед іншого, продукції з польських скловарних підприємств. У першому кварталі експорт з Польщі збільшився на 18 відсотків. У той же час менша доступність в Росії і жахливі витрати на логістику з Китаю або Туреччини означали, що імпорт з цих напрямків практично припинився.

І мова йде не тільки про світлопрозорі конструкції, а й про такі сегментах ринку, як меблі, дзеркала, душові кабіни. Це підтверджує найбільший постачальник рам і дзеркал для IKEA, глава B.D.Art пан Богдан Пенскі (Bogdan Pęski): «Ціни різко зростають. У 2021 року ми вже чотири рази підвищували ціни! Це сталося в перші п'ять місяців, складно передбачити, що принесуть наступні. У 2020 році ціни підскочили на 50%. Це нескінченний шлях зростання цін. Звідки б ми не ввозили сировину, ціни не будуть нижче. Звичайно, це призведе до збільшення вартості виробів зі скла в будівництві, таких як вікна і фотоелектричні системи, які будуть розвиватися все швидше і швидше. При існуючих передумовах ми можемо очікувати подальшого збільшення цін».

st3Фото 3: AGC Glass. Аномальний ріст цін на архітектурне скло

Таким чином, зростання цін може стати фактором, який додатково вибиває з колії виробників, хоча щороку скло змінює свою ціну в залежності від сезонного попиту. Різниця, ймовірно, в тому, що поки вони не були настільки частими і не стабілізувалися на такому високому рівні. Рік тому базове скло коштувало 10-11 злотих, в кінці 2020 року - 13-15 злотих, тепер за нього потрібно платити 18 злотих, і вже оголошено про подальше підвищення. Коли важко задовольнити попит, ціни стають інструментом регулювання - це нормальне ринкове явище. Однак це може вибивати у бізнесу грунт з-під ніг.

Богдан Пенскі, підтверджує, що в Польщі дуже мало скляних заводів, кажучи: «Ми економимо в основному за рахунок імпорту з Росії, але нам все одно буде потрібно близько 50% більше скла, ніж поставляється на ринок сьогодні». У зв'язку з цим кілька років тому чолі B.D. Art прийшла ідея побудувати власний скляний завод. У жовтні минулого року він отримав дозвіл на запуск виробництва в Лешковіце Любартовского повіту. В даний час ведеться пошук інвесторів, які хотіли б брати участь в реалізації цього проекту. «А може бути, це ідея для групи більших виробників вікон і фасадів? Тому що поки не чутно про нові інвестиції глобальних скляних концернів, а без них ситуація не буде краще », - вважають експерти Forum Branżowe.

Джерело: forumbranzowe.com , tybet.ru

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: