Головні конкуренти польських експортерів вікон

Польща є найбільшим експортером в світі в категорії ПВХ-конструкцій, з продажами пластикових вікон і дверей в Європі на рівні 1,15 млрд євро в сезоні 2020 року. Загальний результат експорту польських світлопрозорих конструкцій склав 2,37 млрд євро і ця країна була єдиним великим європейським експортером, що показав зростання в непростому для бізнесу 2020 році. Польські вироби з ПВХ сьогодні продаються в 75 країнах світу, але в основному йдуть на ринки Європейського Союзу.

dinamikaПроте, в поточному році, за часів аномального росту цін на будівельні вироби, багато іноземних інвесторів можуть почати шукати більш дешеві вікна і двері, що поставляються з таких країн, як Румунія, Болгарія, Чеська Республіка, Туреччина, Україна, Боснія і Герцеговина.

У співпраці з Центром галузевого аналізу CAB (Centrum Analiz Branżowych) експерти Forum Branżowe вирішили проаналізувати, як розвивається експорт серед виробників конкурентних ринків всередині і за межами Європейського Союзу. Чи слід польської віконної індустрії із занепокоєнням оглядатися назад.

Криза як стимул зростання експорту польських вікон

Польські виробники СПК вже орієнтувалися на експорт близько десятка років тому, що дає відчутні результати і по сей день. Зокрема, під час кризи 2007-2009 років постачальники світлопрозорих конструкцій Польщі прекрасно скористалися цією можливістю. Пропонуючи якісну продукцію дешевше, ніж у західних конкурентів, вони стали розглядатися як цікава альтернатива на багатьох ринках.

Для країн, що виходять з кризи, польські вікна і двері були привабливим товаром, що знайшло відображення в дуже високій динаміці зростання експорту в наступні роки. З 2004 року експорт польських виробів збільшився майже в 8 разів. У 2020 році більше 1/4 обсягу вікон і дверей, що експортуються всіма країнами ЄС, становить продаж польських компаній. Це означає, що майже кожен третій експортоване пластикове вікно або двері прибуло з Польщі.

Згідно з інформацією Центру галузевого аналізу CAB, Польща була єдиним великим експортером вікон і дверей в Європі зі зростанням в 2020 році. У минулому році польські виробники продали на зарубіжних ринках більш 12,5 мільйона вікон і дверей на загальну суму 2,37 мільярда євро. Таким чином, це був ще один рекордний рік для експортерів даних виробів. Обсяг продажів на зарубіжних ринках збільшився на 4,2%, і Польща виявилася єдиною серед великих експортерів вікон і дверей в Європі, яка зафіксувала зростання.

«Не дивлячись на те, що динаміка зростання експорту з Польщі в 2020 році була найнижчою за десятиліття, сам факт збільшення продажів на зовнішніх ринках в такий непростий сезон добре свідчить про підготовку польських компаній до закордонної експансії.

Підкреслимо, що польська віконна індустрія - одна з небагатьох в Європі і єдина серед галузей, які експортують цієї категорії будівельних виробів на суму понад 300 мільйонів євро, яка змогла збільшити продажі в порівнянні з 2019 роком », - констатує Максиміліан Мирос (Maksymilian Miros), аналітик Centrum Analiz Branżowych.

Німеччина, яка є другою за обсягом експорту країною в Європі, в 2020 році скоротила свій експорт на 4,8% до 1,71 мільярда євро, а Італія - ​​на 8,8% до 591 мільйона євро. Серед інших країн, що експортують вироби даної категорії на суму понад 300 мільйонів євро, зниження продажів на зовнішніх ринках також було зареєстровано в Нідерландах (5,6%), Австрії (0,5%), Португалії (0,2%) та Чеській Республіці (на 4,4%).

dinamika 1

Фото: 300gospodarka.pl. Динаміка експорту польських вікон і дверей за даними GUS

Цікаво, що в 2020 році Польща збільшила продажі майже на всіх основних ринках своєї присутності. У Німеччині продажі польських вікон і дверей перевищили 800 мільйонів євро, що майже на 7% більше аналогічного показника в 2019 році. У Франції обсяг продажів наблизився до 250 млн євро (+ 6%).

Зростання також був відзначений в Бельгії, Італії та 7 інших країнах, де польські компанії продають вікна і двері на суму понад 30 мільйонів євро в рік. Найбільше зростання, більш ніж на 18%, стався в США і Нідерландах, а єдиними значними ринками, де продажі знизилися, були Угорщина та Великобританія.

У нинішній складній економічній ситуації слід польської віконної промисловості спочивати на лаврах або є привід турбуватися про те, що інвестори з метою економії будуть шукати більш дешеву продукцію з інших ринків? Віконний портал Forum Branżowe спільно з Центром галузевого аналізу CAB спробували знайти відповідь, чи варто польським експортерам боятися конкуренції.

Головні конкуренти Польщі в межах ЄС

Часто в контексті конкуренції щодо польських вікон і дверей кажуть, серед іншого, про румунських, болгарських і чеських виробах. Виявляється, в дуже складному 2020 році багато конкурентні ринки виявилися в набагато гіршій ситуації.

Румунія

Румуни експортували вікон і дверей з ПВХ на суму на 2 мільйони євро менше, ніж в 2019 році (177 мільйонів євро). При цьому динаміка зростання склала -1,1 відсотка. Румунський експорт СПК стагнує протягом декількох сезонів. Коли в 2018 році він зафіксував приріст майже на 17% в порівнянні з 2017 роком, динаміка в наступному сезоні склала всього 2,4%.

Чехія

Набагато гірше настрій чеських виробників пластикових вікон і дверей. Вони зафіксували падіння динаміки експорту на 6,6%, продавши в цей період виробів на 115 млн євро (в 2019 році обсяг продажів склав більше 123 млн євро). Найбільше зниження у чеських постачальників СПК відбулося в експорті до країн ЄС - майже на 11 відсотків. У свою чергу, продажу на ринках за межами Європейського Союзу збільшилися вдвічі, але їх обсяг настільки малий, що не зробила серйозного впливу на поліпшення результатів всього експорту.

Болгарія

В одному ряду з Румунією як конкурент для польського віконного ринку часто згадується Болгарія, але це, ймовірно, більше через безпосереднього сусідства з Румунією, оскільки цифри не говорять на користь цього твердження. Динаміка зростання експорту в сезоні 2020 року склала 1,9%. Болгари експортували вікна і двері з ПВХ на суму 28,3 мільйона євро.

Збільшення відбулося в результаті дуже хорошого сезону на ринках за межами ЄС, де було продано виробів на суму понад 1 мільйон євро більше, ніж рік тому. Що стосується продажу в ЄС, болгари зафіксували невелике зниження.

Головні конкуренти Польщі за межами ЄС

Експерти CAB і Forum Branżowe також розглянули найбільших експортерів за межами Європейського Союзу, які постачають вироби в країни Співтовариства. У цей список потрапили Туреччина, Україна, Боснія і Герцеговина. Чи можуть вони створити сильну конкуренцію польським виробникам в епоху зростаючого попиту на вікна та двері на Старому континенті, пов'язаного з Європейським зеленим порядком і хвилею реновації будівель?

dinamika 2

Фото: Shutterstock. Виробництво пластикових вікон

Туреччина

Найбільшим експортером в даному списку країн є Туреччина. У 2020 році місцевим виробникам вікон і дверей з ПВХ вдалося продати в Євросоюзі продукції на суму понад 73,5 млн євро. Це значне зростання в порівнянні з попереднім роком, коли вартість експорту склала 58,5 мільйона євро. Після декількох років стагнації динаміка зростання експорту збільшилася.

У 2015-2017 роках продажу виробів за кордон залишалися на постійному рівні близько 45 мільйонів євро. Динаміка зростання експорту в 2018 році склала більше 13%, як і в 2019 році. 2020 рік дозволив майже вдвічі збільшити динаміку зростання - вона склала 25,8%.

Україна

Зарубіжні продажу українських вікон і дверей росли дуже динамічно. У 2020 році обсяг продажів був на 65% вище, ніж в 2019 році. Про позитивний розвиток місцевого експорту свідчить той факт, що в 2014 році продаж вікон і дверей з ПВХ в країни Євросоюзу була всього на рівні 360 тисяч євро. У 2020 році українські виробники продали на захід виробів на суму майже 14,5 мільйона євро.

Боснія і Герцеговина

Також динамічно розвивається експорт виробів з Боснії та Герцеговини. У 2020 році звідси в ЄС було експортовано вікон і дверей з ПВХ на суму 66 мільйонів євро. Це означає приріст майже на 11% в порівнянні з 2019 роком. Хоча динаміка зростання знизилася в порівнянні з 2018 роком (тоді було зафіксовано зростання на рівні 18%), варто зазначити, що експорт СПК з Боснії та Герцеговини безперервно зростає вже більше десятка років.

Джерело: forumbranzowe.com, tybet.ru

 

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: