За ресайклінгом – майбутнє віконної промисловості

Поточні зміни, що відбуваються в економіці, пов'язані з порушенням ланцюгів постачання, нестачею природних ресурсів, необхідних для виробництва, і прагненням скоротити викиди CO2, мотивують та зобов'язують виробників впроваджувати сталі бізнес-моделі. Вони заохочують інвестиції в екологічність сировини за рахунок змін виробничих процесів, логістики та розробки продуктів. На цьому шляху важливу місію набуває ресайклінг.

1Члени Європейської асоціації виробників віконних профільних систем з ПВХ вже понад 20 років наслідують курс сталого розвитку. На думку EPPA, переробка пост-споживчих пластикових вікон може стати ключем до екологічності сировини та багатьох інших позитивних змін у галузі.

Переробка вікон із ПВХ – ключ до екологічності сировини

Ресайклінг - це процес, що дозволяє переробити корисні відходи з метою їх повернення в процеси техногенезу та подальшого використання. Ресурсозберігаючі виробничі процеси дуже важливі для переробників пластмас. На прикладі пластикових вікон, які перероблялися протягом 25 років і повторно використовувалися для нових віконних профілів, даючи вражаючу економію сировинних ресурсів та енергії, вже сьогодні зрозуміло, що за ресайклінгом – майбутнє.

Як показують результати дослідження німецької Асоціації якості віконних профільних систем із ПВХ (Gütegemeinschaft Kunstoff-Fensterprofilsysteme), пластиковий профіль можна багаторазово переробляти без втрати якості. Перероблений матеріал заощаджує цінні сировинні ресурси, знижує енерговитрати на виробництво сировини та профілів і, таким чином, зменшує викиди парникових газів та інших забруднюючих речовин. Кожна тонна ПВХ рециклату знижує викиди близько 2 тонн CO2 в порівнянні з первинним ПВХ.

Довговічність, зручність використання та енергоефективність – відмінні властивості пластикових вікон, що корелює з вимогами системи забезпечення якості RAL. Таким чином сучасні ресурсозберігаючі процеси, вторинна переробка та гарантія якості є відмінними рисами перспективної та сталої промислової політики щодо пластикових вікон. Оскільки середній термін служби пластикового вікна становить близько 35 років, його майбутній процес переробки необхідно постійно покращувати.

Створивши в 2001 VinylPlus, європейська промисловість ПВХ вперше заклала основи своєї власної програми сталого розвитку. Її суть полягала у заміні стабілізаторів, що містять важкі метали, та просуванні європейської концепції ресайклінгу. На даний момент близько 5 мільйонів тонн виробів із ПВХ було перероблено та використано у нових продуктах. Пластикові віконні профілі із вмістом вторинної сировини до 44% відіграють важливу роль у цьому успіху.

Виробники володіють сучасними технологіями переробки та обізнані про вимоги, пов'язані з управлінням оборотом сировини. Чого не вистачає, так це достатньо старих вікон ПВХ для безперебійної роботи виробництва. Для збільшення кількості необхідні постійні та добре організовані пункти збору, а також допомога виробників вікон та власників будівель, які шукають місцеву компанію з переробки або пункт збору після демонтажу старих пластикових вікон.

Сталий дизайн продукту – вимога часу

Сталий дизайн продукту (Sustainable Product Design) - це методологія проектування, що не завдає шкоди навколишньому середовищу. При цьому враховується вплив на природу та здоров'я людини протягом усього життєвого циклу виробу. Таким чином, реалізація стосується ресурсозберігаючих виробничих процесів, тривалого терміну служби або часу застосування, а також надійної концепції переробки. Розглянемо це з прикладу пластикових вікон.

5Проєктування з урахуванням вторинної переробки впливає на розробку матеріалів та продуктів, тому що саме тут закладається основа для ресурсозберігаючих виробів та процесів. Зважаючи на весь життєвий цикл продукту, сценарії майбутньої переробки необхідно враховувати на етапі проєктування. За словами EPPA, для пластикових вікон це велика проблема. Вікна, що використовуються сьогодні, повернуться до циклу лише через 30-40 років. Оскільки періоди повернення надто тривалі, тому ніхто не знає, чи можуть і як змінитись вимоги за цей час.

Для стійкості віконні профільні системи з ПВХ армують сталевим профілем, щоб вони могли витримувати температурні зміни, так само як і велика вага склопакета в залежності від розміру та конструкції. Відомо, що віконні профілі без сталевого армування можуть мати ще кращі теплові властивості. Для зниження тепловтрат успішно розроблені гібридні матеріали, що не вимагають сталі.

Але чи можна їх переробляти? Виробники систем спробували знайти відповідь на це питання у дослідницькому проєкті. Результати випробувань ясно показують, як можна забезпечити придатність вікна до вторинної переробки, здійснивши відповідні кроки на етапі проєктування.

Головні виклики для ресайклінгу ПВХ вікон

Безперечно, переробка є, мабуть, найважливішим критерієм проєктування нового продукту. Для цього має бути передбачено можливість ідентифікації матеріалу або його компонентів. Це просте завдання із пластиковими вікнами, які в основному виготовляються із твердого ПВХ.

Однак багато інших видів відходів рідко повертаються у розсортованому вигляді, тому сортування та очищення є важливою передумовою для якісної переробки. Крім того, виріб повинен бути розбірним, незалежно від того, чи він підлягає механічній або хімічній переробці. Щоб у майбутньому постачати більше продуктів ресайклінгу, необхідно координувати якість переробленого матеріалу та самого продукту. Все це важливо враховувати на етапі проєктування.

Для підтримки безперервності циркуляційних процесів потрібна рушійна сила. Очолює список ініціатив схвалення планувальників будівництва та інвесторів, які обирають будівельні продукти, що містять перероблені матеріали.

Якщо законодавці, місцеві органи влади та компанії по поводженню з відходами забезпечать, щоб старі вікна перероблялися лише відповідно до ієрархії відходів, компанії, що спеціалізуються на ресайклінгу, зможуть розраховувати на достатню кількість вихідного матеріалу та виводити перероблені матеріали на ринок.

Приклади, гідні наслідування

Асоціація EPPA (European PVC Window Profile and Related Building Products Association) за сприянням VinylPlus підтримує технічні проєкти зі збільшення збору та переробки пост-споживчих вікон у Німеччині, Франції та Польщі до 2025 року.

Метою проєктів є створення інфраструктури та сприятливого клімату для ресайклінгу ПВХ вікон за допомогою співпраці з національними асоціаціями, взаємодії з політиками та зовнішніми зацікавленими сторонами. Успіх проєктів в окремих країнах видно вже сьогодні.

4Німеччина 
Проєкт Rewindo у Німеччині було запущено понад 20 років тому з ініціативи німецьких виробників ПВХ-профілів. Охоплює весь виробничо-збутовий ланцюжок віконної промисловості в сегменті пластику, сприяє збору та переробці вікон із ПВХ через організовані пункти збору та публікує інформацію про переробку вікон для зовнішніх зацікавлених сторін.

Проєкт вже дуже добре реалізується завдяки розвиненій мережі та численним пунктам збору, а також заохоченню вторинного використання ПВХ, витягнутого з віконного сектора як частини нових продуктів. Rewindo інтегрує інших партнерів у ланцюжок створення вартості (концепція Rewindo «Преміум-партнер»), піддаючи ресайклінгу не тільки ПВХ, а й скло, фурнітуру, сталеве армування і навіть ламінаційну плівку з віконних профілів.

Франція 
EPPA співпрацює з UFME (Французька асоціація виробників вікон) та SnEP (Національний синдикат з екструзії пластмас). Проєкт був ініційований добровільним залученням виробничо-збутового ланцюжка до збільшення збирання вікон з ПВХ із терміном експлуатації. Весь проєкт Clearinghouse пов'язує ланцюжок створення вартості та повідомляє про зобов'язання та варіанти утилізації.

Обидві організації просувають принципи передової практики та використання систем збору та переробки по всій Франції. Створено інтерактивну карту центрів збору пост-споживчих вікон по всій країні. Багаторічна програма Valobat по вікнах і дверях була реалізована для відповідності національним нормативним вимогам щодо фінансової підтримки збору та переробки вікон зі строком експлуатації.

Польща
Проєкт стартував у квітні 2021 року. Ініціатива на першому етапі мала стати пілотним проєктом, спрямованим на поширення інформації, знань та створення пунктів приймання, звідки старі вікна можна буде відправити на переробку. Асоціація POiD та її члени підтримали проєкт, добре розуміючи необхідність поширення інформації про проблеми демонтованих старих вікон.

Організація пунктів збору у співпраці з POiD та компаніями, що займаються вивозом сміття (шляхом створення інфраструктури для збору старих вікон у контейнери, на піддони), ідеально вписалось у програми Czyste Powietrze (Чисте повітря) та Budujesz Dla Pokoleń (Будуємо для поколінь).
Ініціатива проводиться під патронатом Міністерства клімату та довкілля Польщі.


Ресайклінг відкриває нові ніші у бізнесі

Європейський Союз продовжує перехід на ресайклінг як невід'ємну частину економіки замкнутого циклу та прагне виробництва вторинної сировини із пластикових відходів. З амбітною метою перетворити 10 мільйонів тонн переробленого пластику на нові продукти до 2025 року Європейська комісія створила Альянс Circular Plastics Alliance, ініціативу понад 170 міжнародних компаній та європейських асоціацій, відданих досягненню цих цілей. Разом з VinylPlus переробники ПВХ розроблятимуть ефективні рішення та системи для будівельного сектору в рамках Circular Plastics Alliance.

3Сталий розвиток ніколи не застаріє, оскільки політичні, економічні та екологічні стратегії у цивілізованому світі мають розроблятися з урахуванням потреб майбутніх поколінь. Це означає, що настав час переосмислення поточних підходів. Але це також дає можливість розвивати нові ідеї та бізнес-моделі.

Сьогодні багато компаній доводять, що інвестиції у сталий розвиток зрештою окупаються, і він може дуже скоро перетворитися з моделі майбутнього на стратегію успіху сьогодення.

 

Автор: Михайло Орленко,
виконавчий директор Асоціації «Українські виробники світлопрозорих конструкцій»
Інформацийні джерела  -  EPPA, RAL, європейська галузева преса, tybet.ru.
 
 

 

Понравилась статья? Подпишитесь на рассылку: